Vliegvisgroep The Leader

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vliegvissen Zout water Blij dat ik hier ben…

Blij dat ik hier ben…

E-mailadres Afdrukken PDF

Door een combinatie van factoren (kinderen, werkdrukte, duim- en polsklachten) was het al weer even geleden dat ik een vliegenhengel in mijn handen had gehad.. normaalgesproken eind april een zeeforel-trip naar Denemarken maar dat genot is mij tot grote droefenis inmiddels al twee keer ontzegd. In plaats daarvan een midweekje geboekt aan het OVM in de bibio periode waarin ik het jaar daarvoor erg goede zaken had gedaan. Dit jaar zoals in een eerder artikel door Kees al beschreven was het erg taai; veel regen, een harde noorderwind van ruim 5-6 bft en in de verste verte geen bibio te bekennen. Met een bellyboat ben je echter op het OVM in het voordeel omdat je je gemakkelijker verplaatst zonder de vis te verjagen (peddelen met zo'n harde wind is overigens geen pretje) en op plekken kunt komen waar minder wordt gevist of waar je qua wind beter uit de voeten kunt. Gewapend met een dieptevinder om de taluds en ondieptes te kunnen opsporen is het gelukkig nog wel gelukt een aantal mooie vissen te vangen; meeste zelfs droog (!) ondanks het ruige water.

Daarna weer een hele poos niet gevist, maar begin juli eindelijk een weekje welverdiende vakantie met de familie naar zeeland, vlakbij Zoutelande en dan gaat uiteraard de vliegenhengel mee! Dat had mijn echtgenote toch maar weer goed geregeld 

Ook deze week kenmerkte zich helaas door relatief prutweer en enkele dagen met (te) harde wind maar gelukkig lukte het toch nog om een paar avonden te vissen voordat ik werd ingehaald door het getij en de harde wind. Op mijn eerste vakantiedag had ik overdag op het strand van Zoutelande al de vele palenrijen gezien; relatief kort en ze zagen er op één of andere manier niet zo "vissig" uit.. Westkapelle was echter veelbelovender; mooie lange palenrijen en diep water vlak bij de kust. Er was op google maps zelfs een mooie krib zichtbaar die bij laag water wel eens toegankelijk zou kunnen zijn!

image036

Op de bonnefooi na kinderbedjestijd daar naartoe en helaas stonden er al 3 kunstaasvissers aan het eind van de pier. Op gepaste afstand ben ik gestart met vissen en het viel al meteen op dat er flink wat leven in de brouwerij was. Overal sprongen kleine visjes en kolkte het water van de vis (uiteraard alleen waar de andere vissers stonden). Ondanks verwoede pogingen met allerlei soorten verzwaard en onverzwaard kunstaas hadden de vissers geen succes. Korte tijd later nadat er al 2 waren afgedropen uit pure frustratie zag ik mijn kans schoon en vroeg toestemming aan de overgebleven visser om naast hem te staan. Met mijn vertrouwde setup (#8 1.5ips glaslijn, 2-3m 0.40" fluorocarbon leader en verzwaard craftfur garnaaltje op een SC15 #1/0) was het meteen al bij de eerste worp raak! Een sterke moddervette zeebaars van tegen de 40cm. Al snel volgden er meer vergelijkbare vissen en zodra de schemer inviel ook nog eens een mooi aantal horsmakrelen (jammer genoeg geen "normale" makrelen). Allemaal geen monster vissen maar erg leuk tijdverdrijf!

image035
Last minute uiteraard nog even Westkapelle aan m’n app toegevoegd…

Iedere dag schuift het getij zo'n 30-40 minuten naar achteren, wat ervoor zorgde dat de pier steeds later toegankelijk werd (vanaf grofweg 110-120 onder NAP) maar de dagen erop waren de omstandigheden gelukkig nog gunstig genoeg om deze sessie in de herhaling te gooien. Het eerste uur was dan even "overleven" met vissers en hordes dagjesmensen die blijkbaar nog nooit een vliegvisser hadden gezien en recht achter je gingen staan maar zodra het donker werd en de pier onder water dreigde te gaan lopen trad de rust weer in. De 2e en 3e dag namen de vangsten nog verder toe, zelfs tot in de dikke dubbele cijfers! Tot verwondering van collega vissers met shads/twisters/pluggen/etc waarbij het maar niet lukte. Sleutel tot mijn succes was waarschijnlijk het heel rustig (en onregelmatig!) binnen vissen, wat met kunstaas lastiger is. Dat is ook precies de reden dat ik zo'n voorstander ben van intermediate (glas)lijnen en als het even kan geen zware zinklijnen waarbij je als een jekko moet binnenstrippen omdat je anders je streamer of met nog meer pech zelfs je hele lijn aan de vlijmscherpe oesters en stenen verliest.

De rest van de vakantie was het over met de vispret maar ik heb de smaak weer goed te pakken. Ik kan niet wachten om de Europoort weer onveilig te gaan maken binnenkort!

 

Laatste reacties

Inlog formulier


Kalender

Juni 2024
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Agenda

Geen evenementen
Banner