Vliegvisgroep The Leader

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vliegvissen Scandinavie De Konge Å in Denemarken

De Konge Å in Denemarken

E-mailadres Afdrukken PDF

Net voor Nederland in de zomer van 2021 weer dieprood kleurde door de toenemende corona-besmettingen heb ik mijn tent in de auto gegooid, en een partij vishengels, en ben hals over kop vertrokken naar mijn vertrouwde camping bij Villebøl, aan de boorden van de Konge Å, de rivier van de koning.

Ik hoopte dat Denemarken net als Oost-Nederland en Duitsland voldoende regenwater had ontvangen zodat er weer verse vis uit zee, zalm en zeeforel, de rivier op zou komen, maar helaas kwam ik bedrogen uit. Bij het binnenrijden van Denemarken zag ik overal de sproeimachines van de boeren in werking. Dus het was droog!

Op de site van de visvereniging van Zuid-west Jutland, https://sydvestjydsk.dk had ik al vroeg in het voorjaar gezien dat na de restauratiewerkzaamheden (viskwekerijen weg, dammen weg!) van 2017 er eindelijk weer zalm de rivier op kon komen, en ze zwommen in rap tempo heel ver stroomopwaarts.

Op de openingsdag van het visseizoen werden er 12 gevangen, de dag erop nog 11. Niet de spectaculaire aantallen van een Skjern Å en een Varde Å, zomaar 50 per dag, en de grootste van de Varde Å mat 124 cm!!!!

Maar de Konge Å was terug van weggeweest, het zalm en zeeforelbestand zal de komende jaren alleen maar toenemen. Esbjorn, de medewerker op de camping, vertelde me dat ze dit voorjaar volop vis zagen springen. Een fenomeen dat ik daar al lang niet meer gezien heb. Ik kom inmiddels 35 jaar op deze camping en zag in de beginjaren zeer veel grote zalm springen. Helaas was ik toen nog geen zalmvisser en belaagde alleen de bruine forellen en de vlagzalmen met nimf en droge vlieg.

Toch ving ik op de Konge Å mijn eerste zalm en zeeforel.

Vorig jaar hebben Henk Elshof en ik er ook gevist en Henk was erg succesvol, maar dan op de Sneum Å en de Holsted Å. Toen stonden de rivieren hoog en was er veel verse vis.

Deze zomer stonden de rivieren laag, erg laag, en zalm werd er die dagen niet gevangen maar wel regelmatig zeeforel.

In een week tijd heb ik 4 zeeforellen gehaakt, één op de vlieg, de anderen met een spinner én ik had nog 2 volgers die in de oppervlakte mijn spinner weigerden.

Op de laatste dag visten 2 Denen voor me uit en kwamen terug met een 60 cm zeeforel!

Het bestand aan bruine forellen is op deze rivieren nog steeds bedroevend laag, ik ving er één. Er geldt dan ook een meeneemverbod! Ik hoop dat dit bestand zich ook weer eens herstelt, het insectenaanbod is echter nog steeds niet goed. De insectenbestrijdingsmiddelen, o.a. de neonicotinoïden, zullen hier wel debet aan zijn.

Bij leven en welzijn hoop ik nog vele jaren terug te kunnen naar deze hoek van Denemarken en mijn geliefde camping: Kongea Camping in Villebøl, Ribe.

image046
De Holsted Å


image047
53 cm zeeforel

 

Laatste reacties

Inlog formulier


Kalender

Juni 2024
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Agenda

Geen evenementen
Banner